Toppmeny

Bröllopsringar

Att tänka på när du väljer vigselring

  • Vad är det som gör en bra bröllopsring?
  • Vad ska du tänka på när du väljer din vigselring?
  • Vad bör en bröllopsring kosta?
  • Vilka traditioner finns vad gäller bröllopsringar?

Allt det här får du svar på i vår bröllpsringsguide!

Hur bär man sin bröllopsring?

BröllopsringarDet traditionella sättet för en kvinna att bära sin vigselring är att bära den på samma finger som förlovningsringen men längst in på fingret så det är närmare till hjärtat.

Matcha bröllopsringen med förlovningsringen

När du väljer bröllopsring bör du kolla hur förlovningsringen ser ut tillsammans med bröllopsringen när det gäller färg och bredd på ringen.

Det finns inga exakta regler om huruvida bröllopsringen bör vara av samma metall som förlovningsringen.

Många kvinnor gillar symmetrin i två identiskt matchande ringar. Naturligtvis kan du även välja en platinaring att gå med ett förlovningsring i vitt guld, det handlar bara om personliga preferenser.

Matcha partnerns bröllopsring

Samma regler gäller när du beslutar om att matcha eller komplettera varandras bröllopsringar. Det är helt acceptabelt att föredra en annan metall än din make.

Välj bara ringar som du känner är du och som du älskar för att vara säker på att du kommer att njuta av dina ringar i många år framöver.

Hitta rätt passform

Att få rätt passform innebär mer än bara noggrann dimensionering. Du bör även överväga den allmänna utformningen av ringen. Den traditionella ringen har en plan inre yta och enkel välvd utsida. Vad gäller komfort så är den innuti lätt rundade ringen att föredra.

Bröllopsringar - HänderVad gäller bröllopsringens bredd så bör du överväga att anpassa den till bredden på förlovningsringen, även om det är fullt möjligt att välja en ring med annorlunda bredd på en av ringarna. Det är återigen en fråga om personliga preferenser.

Du bör ta en titt på din hand när du väljer bredd på din bröllopsring. Är din hand lång och smal eller kort och bred? Generellt bör din ring matcha formen på din hand.

Smala ringar fungerar bäst på smala händer medan breda ringar passar bättre till breda händer, men som sagts tidigare så är det viktigaste dina personliga preferenser.

Överraska med en morgongåva

Traditionellt är morgongåvan en traditionell gåva till bruden från brudgummen på morgonen efter bröllopet. Ursprungligen var morgongåvan lagstadgad och till för att trygga hustruns ekonomi när mannen gick bort och det var bara bruden som fick en morgongåva.

Under de senaste 200 åren har morgongåvan oftast bestått av ett smycke som bärs om kvinnans hals. Idag har dock morgongåvan enbart en romantisk innebörd och ofta ger även bruden en bröllopsgåva till brudgumen. Oftast består morgongåvan av någon form av smycke.