Guld har sedan urminnes tider varit förenat med rikedom, makt och hög status. Guldsmycken tillverkas av olika sorters guld som mer eller mindre består av rent guld. Guldhalten bestäms via måttenheten karat, där 24 karat är den absolut bästa kvaliteten och innebär att smycket är helt och hållet tillverkat av guld.
18 karat som också är en vanlig guldhalt rörande guldsmycken betyder att smycket består av 75 % rent guld, resterande 25 % är andra material som koppar och silver.
Olika typer av guldlegeringar
Att tillsätta andra material förutom guld när man tillverkar smycken göra att färgen på smycket skiftar. Rödguld, vitguld och roséguld är alla vanliga material och färger för dagens guldsmycken. Guldsmycken kan tillverkas av alla dessa typer av guldmaterial och det går att använda exempelvis vitguld och rosa guld i ett och samma smycke.
Vitt guld
Vitguld består av 75 % rent guld, silver, koppar, nickel och palladium. Denna sorts guld har en vit färg och en snygg finish. Guldsmycken som tillverkats av vitt guld måste rodiumpläteras. Materialet rodium är ett metalliskt grundämne som har en silveraktig färg, och fungerar därför utmärkt för plätering av guldsmycken och silversmycken.
Roséguld
Roséguld eller rosa guld har en rosaaktig färg tack vare en större andel koppar i materialet. Den i Sverige vanligaste typen av roséguld är en legering av 75% guld, 8% silver och 17% koppar. Byter man ut silver mot aluminium kan man få en mer rosa färg. Genom att tillsätta något mer silver kan man få en variant av rosa guld som kallas hamiltonguld.
Rött guld
Rödguld är en legering av upp till 75% guld och resten koppar, ibland även en liten del silver. Ju större andel koppar man tillför legeringen, desto rödare färg kan man erhålla i metallen. Mindre andel guld ger lägre karattal, ända ner till 9 karat, vilket motsvarar 37,5 % guld. Även om legeringen kan innehålla lägre guldhalt så får man i dessa fall inte kalla det guld inom EU.
Guldplätering ger hållbarare, glansigare och mindre repbenägna smycken
Att plätera något innebär att man belägger en metall med en ledande yta. Ett guldsmycke som är pläterat blir mer hållbart, glansigare och riskerar inte att repas lika snabbt.
Guldsmycken som man haft en längre tid går att pläteras på nytt för att hålla ännu längre och bli fräscha igen. Guldsmycken löper ingen riska att oxidera och därmed missfärgas som silversmycken.
Rengöring och förvaring av guldsmycken
Guld är ett känsligt material och du rengör bäst dina guldsmycken med en mjuk putsduk och kanske lite milt diskmedel om smycket är hårt smutsat. Guldsmycken kan man förvara i ett större smyckeskrin eller i olika askar. Smycken ska vara åtskilda så att de inte skaver mot varandra, och onödiga repor och skador uppkommer.
Man ska även vara noga med att inte använda sina guldsmycken då man är i kontakt med vatten, eftersom smycken slits snabbare om du använder dem då du badar eller diskar. Även när man sover bör man se till att plocka av sig sina smycken, har man otur kan de brytas eller repas under natten.
Om ditt guldsmycke är värt mycket pengar eller har ett högt affektionsvärde bör du överväga att ta det till en guldsmed som kan rengöra det på ett professionellt sätt.
Ifall du vill rengöra dina guldsmycken på ett milt sätt som minskar risken för skador på det kan du hälla några droppar diskmedel i varmt vatten, låter guldsmycket ligga i vattnet ca 20 minuter innan du använder en mjuk tandborste för att försiktigt borsta bort smuts från guldsmycket. Sedan sköljer du av det i rent vatten och torkar av det med en mjuk trasa.