Silver är en ädelmetall som utvinns ur bland annat koppar-, bly- och zinkmalm. Metallen har en vacker lyster och används framförallt vid tillverkning av smycken, men materialet kan också användas till andra konstföremål, prydnadssaker, elektriska kontakter, batterier, vapen, bestick och mynt.
Olika typer av silver
Sterlingsilver – 925
Den allra bästa och mest eftertraktade sortens silver är sterlingsilver. Sterlingsilver har en silverhalt som uppgår till 92,5 % och det resterande materialet är koppar. Silversmycken och andra silverföremål som är tillverkade av sterlingsilver präglas ofta av en stämpel med talet 925, som intygar att föremålet är gjort av just sterlingsilver.
Nysilver
Nysilver är, till skillnad från Sterlingsilver, ett blandmaterial som består av nickel, koppar och zink och sedan får en ytbeläggning av silver. Silver kan också förgyllas, det vill säga att tillverkaren bestryker silverobjektets yta med ett tunt lager guld.
Hur bör man förvara silversmycken?
Silver kan bli mörkare med tiden, och speciellt om silversmycket är tillverkat av ett material som sterlingsilver, där silverhalten är hög. Den mörka beläggningen, även kallad oxidering, som kan uppstå rörande silversmycken och andra silverföremål beror på att silvret reagerar med syre och svavelföreningar som finns i luften och på vår hud.
För att silversmycken inte ska oxidera ska man se till att förvara dem var för sig i mjuka påsar eller askar. Lägger man smycken tillsammans i en påse eller ett skrin är det risk för att oxideringen sker snabbare, då smycken kan skava mot varandra.
Rengöringstips för silversmycken
Ett miljövänligt tips för rengöring av silversmycken är att använda bakpulver och folie. Detta är något av ett husmorstips som verkligen fungerar effektivt. Du kan placera en bit folie i en ugnsform eller i något annat kärl som rymmer de smycken du tänker rengöra.
Uppe på folien sprider man ut lite bakpulver och placerar därefter smyckena direkt i pulvret. I nästa steg strör du över bakpulver direkt på smyckena och därefter häller du på kokande vatten så att det täcker silversmyckena. Ett kraftigt bubblande uppstår då bakpulvret reagerar med vattnet.
När vätskan svalnat är det tid att plocka upp smyckena, skölja av dem noga och torka dem torra med en putsduk. Denna kemiska process är mycket skonsam mot silvret och man behöver inte vara orolig att silvret tar skada. Att använda medel som silverputs går givetvis också bra, medlet ger dessutom ett långsiktigt skydd mot framtida oxidering.