Smyckeshistoria
Porträtt av Bai-De-Schluch-A-Ichin eller Be-Ich-Schluck-Ich-In-Et-Tzuzzigi, även kallad ”Metal Beater” med silverhalsband, Conchobälte, verktyg och sadelväska. Fotot är taget 1883.

Historien om smycken är lång, med många olika användningsområden bland olika kulturer. Det har uthärdat i tusentals år och har lämnat olika insikter i hur forntida kulturer fungerade.

Tidig historia

De första tecknen på smycken kommer från folket i Afrika. Smycken gjorda av snäckskal daterade till 75 000 år sedan har hittats i Blombos Cave. I Kenya, på Enkapune Ya Muto, har pärlor gjorda av perforerade strutsäggskal daterats till mer än 40 000 år gamla.

Utanför Afrika, har man hittat Cro-Magnon-halsband och armband av ben, tänder, bär och sten hängande på snören eller djursenor, eller bitar av snidade ben som använts för att fästa kläder tillsammans. I södra Ryssland, har snidade armband gjorda av mammutdelar hittats.

De första kopparsmyckena daterar tillbaka 7000 år. I oktober 2012 avslöjade Museum of Ancient History i Österrike att de hade hittat en grav med en kvinnlig smyckesarbetare och därmed fått arkeologer att ta en ny titt på förhistoriska könsroller eftersom det verkade vara en kvinnlig finmetallarbetare – ett yrke som tidigare ansågs ha utförts uteslutande av män.