SmyckenFörutom utbud, pris och kompetens hos juveleraren finns det några saker du bör tänka på innan du köper dina smycken online.

Checklista för dig som vill köpa smycken online

Här är en kort lista på saker du ska tänka på när du köper smycken i smyckesbutiker på nätet:

  • Undvik butiker som är nära att försättas i konkurs
    Se till att onlinebutiken du handlar hos inte är försatt, är under process att försättas i konkurs, eller på annat sätt är nära att hamna på obestånd. Onlineshoppen kan finnas kvar och betalningssystemet fungera även en tid efter företaget gått i konkurs och om du gör en betalning så är chansen liten att du får dina produkter eller pengarna tillbaka.
  • Vad har andra för upplevelser av onlinebutiken?
    Läs vad andra säger om butiken för att få en uppfattning hur andra upplevt sina smyckesköp.
  • Läs igenom köpvillkoren
    Läs igenom butikens köpvillkor för att se vad som gäller om du vill returnera smycket eller få pengarna tillbaka.
  • Svårt avgöra online exakt hur ett smycke ser ut i verkligheten
    Det kan vara svårt att på en webbsida avgöra hur ett smycke ser ut i verkligheten, även om du har möjlighet att titta på det från olika vinklar och zooma in i bilden. Det svåraste att avgöra är storlek och hur det ser ut i olika ljusförhållanden.
  • Undvik piratkopierade smycken
    Det förekommer piratkopierade varor på nätet, så var uppmärksam på detta. Läs mer om hur du undviker det här. De smyckesbutiker vi recenserar här är garanterat fria från piratkopior.
  • Att tänka på vid beställning av smycken från utlandet
    Beställer du smycken från utlandet bör du vara medveten om de merkostnader som tillkommer vid import till Sverige. Läs mer om detta här…
  • Kontrollera att du fått rätt smycken innan du öppnar förpackningen
    Innan du öppnar lådan som smyckena levereras i, kontrollera om möjligt att du fått det smycke du beställt och att storleken stämmer. Öppnar du förslutningen försvinner din lagstadgade 14 dagars returrätt och det kan bli svårt att byta till rätt smycke.
  • Ta genast kontakt med butiken vid skador på smycket
    Om smycket har skador, repor eller är trasigt, ta genast kontakt med onlinebutiken du köpte det av och hör med dom hur du går tillväga för att få ett nytt smycke eller pengarna tillbaka. Det är enklare att få det uppklarat om du tar kontakt med butiken direkt än om du väntar flera veckor eller månader.
  • Dokumentera när du öppnar förpackningen
    För att minska risken för att butiken hävdar att det är du som skadat innehållet efter du öppnat det kan du filma när du öppnar förpackningen och på nära håll med kameran gå igenom alla detaljer på produkten du beställt. Se till att tydligt visa för kameran eventuella skador som finns på produkten. Använd även stillbildsfoto på eventuella skador då foton har högre upplösning än video.

Att köpa smycken från utlandet

Tullverket logotyp

Beställningar från land utanför EU

Beställer du smycken från ett land utanför EU måste du betala tull, moms och eventuella andra skatter. Beställer du för maximalt 1300 kronor slipper du betala tull, men du måste alltid betala momsen. Om du har frågor om import från utlandet kan du ringa TullSvar på 0771-520 520.

Beställningar från annat EU-land

Beställer du smycken från ett EU-land räknas det i de flesta fall som inrikeshandel och du behöver då inte betala någon tull. Momsen betalar du enligt momssatsen i avsändarlandet och den ska vara inkluderad i priset. Det finns dock vissa områden som ingår i EU:s tullområde men inte i dess skatteområde. Några exempel är Jersey, Guernsey, Åland, m.fl.

Tullavgift och moms vid köp över 1300 kronor

Tullavgiften för smycken, oädla som ädla, är 0-4 % och momsen är 25%. Då avgiften du ska betala är i svenska kronor och det du beställer är i en annan valuta så görs en valutakonvertering vid tillfället för importdeklarationen. Därför kan avgiften skilja sig något från det du beräknat vid beställning.

Om leveransen sker via Posten eller ett kurirföretag så sköter dom deklarationen av din import och du betalar avgifterna när du hämtar ut paketet. Leverantören lägger även på en importdeklarationsavgift utöver tull och moms.

Se upp för piratkopior av kända smyckesvarumärken

Piratkopierade smyckenStora smyckesvarumärken som Thomas Sabo och Pandora blir ofta kopierade och säljs för priser långt under originalvarumärkets marknadspris.

Detta är vanligare om du handlar från en utländsk leverantör än en svensk, men kan även förekomma här.

  • Undvik allt för billiga smycken
    Se upp för webbplatser som erbjuder priser som är långt under vad andra butiker säljer liknande produkter för. Detta kan vara en indikation att smyckena inte är äkta vara. Detta gäller förstås inte om en butik rear ut vissa varor kraftigt under en begränsad tid.
  • Leta efter ansvarsfriskrivning
    För att friskriva sig brukar butiker som säljer piratkopior ange någonstans på webbplatsen att smyckena de säljer inte är original. Leta efter länkar som ”Disclaimers”, ”FAQ”, ”About Us” eller ”Terms and Conditions” och se om du kan hitta information om detta.
  • Kontakta smyckesvarumärket
    Är du osäker kan du alltid kontakta smyckesvarumärket och fråga om butiken i fråga är en officiell återförsäljare för deras produkter. Ibland har dom denna information på sin webbplats också. Du hittar kontaktuppgifter för många smyckesvarumärken här…

De smyckesbutiker vi recenserar är garanterat fria från piratkopior, så om du vill vara säker på att du får äkta smycken bör du gå igenom vår lista på piratfria smyckesbutiker här…

Diamantsmycken

Vigselring Caro 74Se till att utbilda dig själv om diamanter och de fyra C:na – Cut, Colour, Clarity & Carat, eller slipning, färg, renhet och vikt på svenska.

Se till att du får ett diamantcertifikat

Diamanter som överstiger 0,30 – 0,50 carat bör åtföljas av ett diamantcertifikat som garanterar kvaliteten på din diamant. Diamantcertifikat utfärdas oftast inte för diamanter som är lättare än 0,30 carat.

Ett diamantcertifikat är en oberoende kvalitetsbedömning från en tredje part angående de diamanter du köpt. Du bör kräva att få ett sådant när du köper lösa diamanter eller smycken med diamanter i.

Några utfärdare av diamantcertifikat du kan lita på listar vi nedan:

GIA och AGS är de diamantcertifieringsorganisationer som är mest strikta i sin bedömning av diamanter, men diamantcertifikat från de övriga tre certifieringsorganisationerna (HRD, EGL och IGI) är fullt godtagbara.

 

Köper du konfliktfria diamanter enligt Kimberleyprocessen?

DiamantKimberleyprocessen inrättades 2003 för att förhindra att diamanter som är förknippade med finansiering av rebellrörelser mot erkända regeringar att nå den globala marknaden.

Många juvelerare garanterar även att diamanterna inte kommer från områden där utvinningen bryter mot mänskliga rättigheter eller att utvinningen sker på ett miljövänligt sätt, m.m.

Returrätt vid onlineköp

Du har enligt svensk lag en 14 dagars returrätt vid onlineköp, men vissa onlinebutiker kan erbjuda ytterligare tid för retur om du inte är nöjd. Detta gäller förstås inte beställningar från utlandet eller specialbeställningar som exempelvis namnsmycken eller ringar där en personlig text är ingraverad.

Leave your comment