Toppmeny

Platinasmycken

Bröllopsringar i platina Platina är en ädelmetall som anses vara en av världens mest exklusiva.

Metallen platina är ett slitstarkt material med en vit färg som är mycket hårdare än exempelvis guld.

Smycken som är tillverkade av platina består oftast inte enbart av ren platina utan av en blandning av olika metaller.

Platinasmycken som saluförs i Sverige är tillverkade av 95 % platina och 5 % koppar, och bär därmed stämpeln P950.

Vitt guld och platina liknar varandra till utseendet och vitguld var vanligt under slutet av 1800-talet då det var svårt att få fram platina.

Platina är dyrare än guld

Platina är en dyrare metall än guld till följd av dess många fördelaktiga egenskaper, och platinasmycken kan ses som en ren investering. Ska du gifta dig är det vanligt att välja att köpa vigselringar tillverkade av platina.

Platina är tyngre än guld och på grund av metallens höga densitet känns det mycket skönt att bära ett platinasmycke.

Platina-armbandAtt en ring förblir vacker även under dagligt användande är trevligt och ger användaren en fortsatt påminnelse om dagen då han eller hon ingick i äktenskap med den älskade.

Platina är ett material som är svårt att få tag på och inte finns i lika stor utsträckning som guld och silver.

Planerar du att köpa ett platinasmycke till någon du tycker om, ska du vara ute i god tid då materialet är en beställningsvara hos vissa juvelerare.

Införskaffar man smycken som är tillverkade av platina kan man se fram emot en exceptionell kvalitet och smycken som bibehåller sin glans och kvalitet livet ut.

Är man allergisk mot metaller som silver kan man med fördel oftast använda platina utan bekymmer, detta på grund av metallens renhet.

Rengöring av platinasmycken

Platinaringar med diamanterMetallens vita färg och långvariga glans gör att den passar mycket bra ihop med andra exklusiva material som diamanter.

Metallen platina oxiderar inte, och som ägare av platinasmycken kan man se fram emot ett smycke som är vackert under många år trots lite underhåll.

Platina kan framstå som en fel- och underhållsfri metall men faktum är att en ytbeläggning kan uppstå på platinasmycken efter ett långvarigt användande.

För att bli av med beläggningen räcker det att polera smycket med en mjuk putsduk och lite ljummet vatten. Är beläggningen svårt att få bort går det bra att prova något milt rengöringsmedel som såpa för att bli kvitt smutsen.