Fakta och myter om pärlor
Pärlor är hårda föremål som produceras inom den mjuka vävnaden i musslor. Pärlor är inte egentligen ädelstenar även om de ibland räknas som ädelstenar.
De består av pärlemor som huvudsakligen består av kalciumkarbonat (CaCO3) i kristallin form.
Vanliga missupfattningar
En vanlig missupfattning är att ett sandkorn alltid irriterar mantelvävnaden och därmed startar pärlprocessen. Detta är faktiskt sällan fallet.
Det finns en stor mängd andra stimuli som kan starta pärlprocessen, bl.a. organiska material, parasiter, eller till och med skador som förskjuter mantelvävnaden till en annan del av musslans kropp.
Hur pärlor bildas
Det är när något irriterar musslans vävnader som den, för att skydda sig, börjar lägga på flera lager av kalciumkarbonat, som det till slut bildas en pärla. Pärlor som skapats på ett naturligt sätt i havet kallas äkta pärlor och pärlor som bildats naturligt i sötvatten kallas äkta sötvattenpärlor.
Odlade sötvattenpärlor
Odlade pärlor framställs på så sätt att man lägger till ett främmande föremål samt en bit av en annan mussla i en levande mussla. Efter några år har musslan skapat ett antal skikt av pärlemor runt det främmande föremålet och en pärla har bildats. Odlingen av sötvattenpärlor förekommer främst i Sydostasien och Kina.
Saltvattenpärlor
Föroreningar av haven gör det allt svårare att få fram fina pärlor från saltvattensmusslor, och på grund av deras sällsynthet har priserna skjutit i höjden på saltvattenspärlor. Drar man saltvattenspärlor mot tänderna så känns de sträva.
Saltvattenpärlor, som oftast är helt runda, är mycket ovanligare än sötvattenspärlan och återfinns främst i Kina och Japan. Det sker inte så mycket odling av saltvattenspärlan som av sötvattenspärlan, men är mycket dyrare, i synnerhet Akoyapärlan. Färgen på saltvattenspärlan varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa.
Syntetiska pärlor
De mest kända syntetiska pärlorna är förmodligen Majoricapärlan. Majoricapärlan tillverkas genom att ge en glaskula ett överdrag med en speciell kemisk lösning.
Andra syntetiska pärlor som kan nämnas är plastpärlor och snäckskalepärlor som har en pärlemorkula som kärna och sedan doppas i en kemisk lösning för att få pärlans lyster.
Lätt att skilja mellan äkta och oäkta pärlor
Ett enkelt sätt att skilja mellan äkta och syntetiska pärlor är att gnida dem mot framtänderna. Äkta pärlor känns sträva om man gnider dem mot framtänderna eftersom de är uppbyggda av aragonitkristaller som överlappar varandra. Oäkta pärlor har, till skillnad från äkta pärlor, en glatt yta.
Hur värderas pärlor?
Pärlor förekommer i många olika storlekar och former och den perfekta pärlan är helt rund och slät. Pärlors vikt mäts i grain (0,2 gram = 1 carat). Momme är en annan skala som används inom handeln, där 1 Momme motsvarar 3,75 gram.
En äkta pärla är sval och känns sträv om den gnuggas försiktigt mot en tand. Oäkta pärlor upplevs som oljiga istället för svala och känns släta mot tanden. Naturliga pärlor av högsta kvalitet kan värderas lika mycket som ädelstenar.
Lyster, ursprung, färg & form
Värdet på en pärla avgörs av lyster, ursprung, färg & form och ovanliga pärlor har det högsta marknadsvärdet. Naturliga pärlor, dvs de som fångats i naturen, har ett högre värde än odlade pärlor som är den vanligaste formen av pärlor. Runda pärlor är de som normalt uppskattas mest.
Gångvikt & gångtal
För att värdera en pärla använder man en formel som bl.a. beror på den s.k. gångvikten (vikten gånger sig själv), gångtalet (ett tal mellan 1 och 40, som fastställts av en fackman som fastställer kvalitén på pärlan). Gångtalet ligger ofta mycket högt när man värderar smycken med många likvärdiga pärlor.
Skötselråd för pärlor
Pärlor har en relativt låg hårdhet, endast 3-4 på den så kallade Mohs hårdhetsskala som går från 1 till 10, där det högsta värdet (10) motsvarar diamant och det lägsta värdet (1) motsvarar hårdheten för kalk. De har en relativt lång livslängd på upp till 100 – 150 år, men det beror helt på hur de sköts.
Pärlemorlagret kan nötas bort och förlora sin lyster av parfym, smink och andra kemikalier. Det går inte att ge lystern tillbaka när detta skett, så det är viktigt att du hanterar dina pärlor på rätt sätt.
Några saker du bör tänka på när du hanterar och förvarar dina pärlor
- Torka pärlorna med en mjuk duk när du använt dom.
- Undvik att förvara rumstempererade pärlor i kyla.
- Ge dem rätt luftfuktighet.
- Lägg inte pärlorna i bomull eftersom det kan torka ut dem.
- Undvik att få alkohol på pärlorna.
-
Andra smycken kan repa pärlorna, så förvara dem separat från andra smycken.
- Undvik för mycket svett.
- Undvik fetthaltiga hudvårdsprodukter.
Om du har ett pärlhalsband bör det träs om med något års mellanrum, beroende på hur ofta de används. Eftersom pärlsilket åldras riskerar man att tråden går av om man inte trär om pärlhalsbandet åtminstone vartannat år.
Världsberömda pärlor
Pearl of Allah eller Pearl of Lao Tzu
Pearl of Allah är världens största pärla och mäter 23 cm med en vikt på ca. 6,3 kilogram.
Den hittades utanför Palawan i Filippinerna 1934 av en muslimsk dykare som av pärlans oregelbundna utseende liknande en man med turban gav den namnet Pearl of Allah eller Allahs pärla på svenska.
När pärlan 2007 var inblandad i ett rättsfall efter mordet på hustrun till en av ägarna till pärlan gjordes en värdering i slutet av överklaganden av en gemolog vid namn Michael Steenrod. Michael värderade då pärlan till $93 miljoner.
La Peregrina
”La Peregrina” betyder ”Pilgrim” eller ”Vandrare” på spanska, inte att förväxla med La Pelegrina nedan.
Den ursprungliga vikten för pärlan var 55,95 carat (11,2 g). Vid tiden för dess upptäckt, var det den största pärlan som någonsin hittats.
År 1913 rengjorde och borrade man i pärlan för dess infattning, vilket minskade pärlans vikt till 50,96 carat.
La Peregrina är fortfarande en av de största perfekt symmetriska päronformade pärlorna i världen.
La Peregrinas historia sträcker sig nästan 500 år bakåt i tiden, från den afrikanska slaven som fann den på Pearl Islands utanför ön Santa Margarita på 1500-talet, till europeiska kungar och drottningar. Senast kända ägare av pärlan var Elizabeth Taylor.
Det halsband med pärlor och rubiner som pärlan sitter på för närvarande skapades av ingen mindre än Cartier själv för Elizabeth, inspirerad av de kungliga porträtten av drottning Margarita och drottning Isabella av Spanien.
La Pelegrina
La Pelegrina är lätt att förväxla med La Peregrina, och pärlhistoriker tror att den namngavs La Pelegrina för att visa ett samband mellan La Pelegrina och La Peregrina.
Andra pärlhistoriker har gett namnet betydelsen ”den ogämförlige”, men ”La Pelegrina” har ingen ingen sådan betydelse på spanska.
La Pelegrina har en historia som sträcker sig mer än 350 år, genom den franska revolutionen 1789 och den ryska revolutionen 1917 och liksom La Peregrina har även La Pelegrina ägts av europeiska kungar och drottningar genom tiderna.
Big Pink Pearl
Big Pink Pearl är listad i Guinness World Records som den största naturliga abalone-pärla som någonsin hittats. Denna pärla väger hela 470 carat och värderades 1991 till $4,7 miljoner dollar.
Wesley Rankin är ägaren till denna pärla och han fann pärlan under en dykning vid Kaliforniens Salt Point State Park i Petaluma 1990.