Toppmeny

Stålsmycken

StålsmyckenStål är ett mångsidigt material och en metall som är vanligt förekommande inom olika sorters sammanhang och industrier.

Rostfritt stål används flitigt gällande tillverkning av exempelvis köksutrustning och delar till fordon så som bilar och cyklar, samtidigt är metall ett mycket populärt material inom smyckesindustrin.

Smycken framställda av stål är tåliga och hållbara och känns ofta precis lika lyxiga som äkta guld- och silversmycken. Stålsmycken har en aning mörkare färg än silversmycken men skillnaden är knappt märkbar om du inte jämför de olika metallerna väldigt noga.

Stålsmycken kan också ha en hög och vacker glans tack vare att de poleras tills de blänker. Stål används vid tillverkning av alla kategorier av smycken och passar utmärkt för tillverkning av allt från örhängen, armband, klockor, berlocker, ringar, halsband och hängen.

Stålsmycken behöver inte nödvändigtvis vara tillverkade av enbart stål utan materialet går bra att kombinera med andra metaller, organiska material och ädelstenar. Det är också vanligt att stålsmycken förgylls eller guldpläteras. Äger du många silversmycken går dessa utmärkt att kombinera med stålsmycken då metallerna är så pass snarlika.

Skötselråd för stålsmycken

StålsmyckeStål är ett väldigt slitstarkt material och därför behöver du inte vara lika rädd om dem som med smycken tillverkade av till exempel guld.

Stålsmycken tillverkade av rostfritt stål missfärgas inte eftersom stålet inte oxiderar. Med andra ord är stålsmycken väldigt lättskötta och tål det mesta.

Du kan till och med ha stålsmycken på dig när du badar och duschar. Att ha på dig dina stålsmycken i en pool med klor samt i salta hav bör dock undvikas. Smyckena kan rosta eller repas i dessa typer av miljöer.

Skulle de stålsmycken du äger och använder dagligen bli smutsiga kan du enkelt rengöra dem med ett milt rengöringsmedel som exempelvis såpa och vatten. Oftast räcker det med att rengöra smyckena med ljummet vatten och putsa dem med en handduk för att de ska bli rena och återfå sin glans.

Stålsmycken passar dig som letar efter stilrena och robusta smycken som efterliknar silver men har ett lägre pris samt tål vardagens slit och släng. Stålsmycken behöver inte förvaras på något speciellt sätt eftersom de inte är så känsliga.

Allergier och stålsmycken

Lider du av nickelallergi går det bra att använda stålsmycken, då väldigt få allergiker får biverkningar eller reaktioner av stål. Stål, och även titan, är material som ständigt blir mer och mer populära inom smyckesindustrin, mycket tack vare deras goda egenskaper. För vem vill inte ha smycken som är både snygga, tåliga och dessutom snälla mot huden?